Η περίμετρος του καρπού ίσως αποτελέσει σύντομα το νέο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης διαπίστωσαν ότι το μεγάλο μέγεθος του καρπού σχετίζεται με αυξημένες –έως και κατά 20%- πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, ενός παράγοντα που, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 500 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 10 ετών. Ο καρπός των παιδιών μετρήθηκε με μια απλή μεζούρα, ενώ σε 51 από αυτά η μέτρηση έγινε με μαγνητική τομογραφία για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρηση του καρπού είναι πολύ πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη σε σχέση με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ο υπολογισμός του οποίου βασίζεται στο ύψος και το βάρος).

«Ο μεγαλύτερος καρπός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής οστού, η οποία πυροδοτείται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Rafaella Buzzetti.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει προς το παρόν μια κλίμακα «πάχους καρπού-αντίστασης στην ινσουλίνη». Πιστεύουν, όμως, ότι η τεχνική -εφόσον εξελιχθεί και γίνει αποδεκτή επιστημονικά με βάση μελλοντικές έρευνες- θα μπορούσε να είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διαγνωστούν έγκαιρα οι νέοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: