Εάν συνηθίζετε να δικαιολογείτε τη λαχτάρα σας για σοκολάτα ή για τυρί λέγοντας ότι είστε εθισμένοι σ’ αυτά τα τρόφιμα, ίσως τελικά να είστε, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry», οι άνθρωποι που ασυγκράτητα καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα φαίνεται ότι πράγματι έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εξαρτησιογόνο συμπεριφορά των ναρκομανών, όπως αυξημένη λειτουργία του κυκλώματος ανταμοιβής και μειωμένη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που ενισχύει την αποτρεπτική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς τους ενδεχομένως να δίνουν μια απάντηση στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ιδανικό τους βάρος. Διαπίστωσαν ότι τόσο το φαγητό όσο και τα ναρκωτικά έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και ότι τα υψηλά επίπεδα της ντοπαμίνης σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής από τη λήψη φαγητού ή ναρκωτικών.

«Η δυσκολία που πολλοί αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν ίσως να ερμηνεύεται εν μέρει από το γεγονός ότι ορισμένα φαγητά προκαλούν εθισμό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ashley Gerhardt.