Χάρη σε μια τυχαία ανακάλυψη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν ένα μη φαρμακευτικό τρόπο που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, μια επώδυνη εκφυλιστική νόσο που προκαλεί δυσκαμψία έως και παραμόρφωση στις αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε σχετικό πείραμα του Πανεπιστημίου του Nottingham, παρατηρήθηκε ότι οι πάσχοντες από αρθρίτιδα στα χέρια ανέφεραν μείωση του πόνου έως και πλήρη ανακούφιση στο 30% των περιπτώσεων χάρη σε μια οπτική απάτη που διεξήχθη με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έβαλαν το χέρι τους σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κουτί με κάμερα και έβλεπαν σε μια οθόνη μπροστά τους την εικόνα του χεριού τους να κινείται (άνοιγμα-κλείσιμο δαχτύλου), κάτι που στην περίπτωση των πασχόντων δεν μπορεί να γίνει εύκολα, ενώ αν γίνει είναι επώδυνο.

Στην πραγματικότητα, ένας ερευνητής λύγιζε και τέντωνε απαλά και με προσοχή τα δάχτυλα των συμμετεχόντων, ενώ εκείνοι έβλεπαν μια πολύ μεγαλύτερης έκτασης κίνηση στην οθόνη μπροστά τους, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για το δάχτυλό τους. Στο 85% των περιπτώσεων, ο πόνος των ασθενών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ στο 1/3 αυτών εξαλείφθηκε.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι βρετανοί ψυχολόγοι ονομάζεται Mirage και χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή πειραμάτων σε παιδιά. Σε ένα τέτοιο πείραμα, η γιαγιά ενός παιδιού ζήτησε να δοκιμάσει, αλλά παρακάλεσε τους ψυχολόγους να κινήσουν με προσοχή το δάχτυλό της εξαιτίας της αρθρίτιδας. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μετά τη δοκιμή η γυναίκα είπε ότι ο πόνος είχε περάσει, κάτι που μάλλον κατέπληξε περισσότερο τους ειδικούς από ό,τι την ίδια. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη οδήγησε στη διεξαγωγή του εν λόγω πειράματος σε 20 εθελοντές ηλικίας 70 ετών με οστεοαρθρίτιδα.

«Παρότι πρόκειται για μια μελέτη σε πολύ πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, εντούτοις πρόκειται για ένα πεδίο με μεγάλη δυναμική», δήλωσε ο καθηγητής Alan Silman του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για την Αρθρίτιδα.