Ισραηλινή έρευνα σε γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες μετά τα 45 με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποκαλύπτει ότι οι 8 στις 10 είχαν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και ότι περίπου τα μισά μωρά γεννήθηκαν με βάρος χαμηλότερο από το μέσο όρο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility and Sterility». Διεξήχθη σε 131 νέες μητέρες, ηλικίας 45-65 ετών (στο Ισραήλ δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο για τη διεξαγωγή εξωσωματικών, ενώ στη χώρα μας δεν γίνονται εξωσωματικές βάσει νόμου μετά το τέλος της φυσικής αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας, που συνήθως αντιστοιχεί με το 50ό έτος της ζωής της γυναίκας).
Οι 4 στις 10 γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη της κύησης και οι 2 στις 10 είχαν προεκλαμψία (μεγάλη αύξηση της πίεσης), μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι η πιθανότητα να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρα ή με χαμηλότερο βάρος ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, σε σύγκριση με εκείνες ηλικίας 45-49 ετών. Για τις 2 στις 3 γέννες στις γυναίκες άνω των 50 ετών το βάρος των νεογέννητων ήταν λιγότερο από 2,5 κιλά, ενώ για τις γυναίκες 45-49 ετών αυτό παρατηρήθηκε σε 1 στα 3 νεογέννητα.
Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν προβλήματα γονιμότητας, ενώ το 1/3 είχαν ήδη σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση πριν την εγκυμοσύνη.
«Η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μετά τα 45 είναι μια διαδικασία που ενέχει κινδύνους και οι γυναίκες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να συμβουλεύονται σχετικά τους ειδικούς», επισημαίνει ο δρ. Richard Paulson, διευθυντής του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα.
Πρώτο παιδί μετά τα 45;
Η εγκυμοσύνη στα 45 δημιουργεί προβλήματα και στις γυναίκες και στα μωρά, σύμφωνα με νέα έρευνα.