Αμερικανοί ερευνητές του National Institute of Health (NIH) ανακοίνωσαν την πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μελανώματος γεγονός που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στη διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση ενός από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το «λειτουργικό» μέρος του γονιδιώματος το οποίο αντιστοιχεί στο 1-2% του συνόλου των γονιδίων. Εστίασαν στις γονιδιακές μεταλλάξεις που αφορούν το μεταστατικό μελάνωμα όπου τα καρκινικά κύτταρα έχουν το υψηλότερο ποσοστό μεταλλάξεων. Εντόπισαν μάλιστα μια γονιδιακή μετάλλαξη, στο γονίδιο TRRAP η οποία παρουσιαζόταν κατ’ επανάληψη στους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα.

«Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το TRRAP είναι πιθανότατα ένα ογκογονίδιο (δηλαδή ένα γονίδιο που προκαλεί καρκίνο)», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Yardena Samuels. Η ανακάλυψη των ειδικών θεωρείται σημαντικό επίτευγμα στη μάχη κατά ενός από τους πλέον θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature Genetics.