Μπορεί η συνεχή ακρόαση μουσικής να φταίει για την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους και η ανάγνωση εφημερίδων να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσής της;
Προκειμένου να εξετάσουν την πιθανή σχέση ανάμεσα σε ορισμένες μορφές έκθεσης σε Μέσα και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh ανέλυσαν στοιχεία από την Child and Adolescent Depression and Anxiety Study που διήρκησε από το 2003 έως το 2008 σε παιδιά ηλικίας 7-17 ετών.
Βρήκαν, λοιπόν, ότι όσον αφορά την έκθεση στα Μέσα, όσο περισσότερο άκουγαν μουσική (MP3, CD player) τόσο αυξανόταν η πιθανότητα να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη. Μάλιστα, κάθε επιπλέον επίπεδο στη τετραβάθμια κλίμακα έκθεσης που χρησιμοποιούσαν, σχετιζόταν με αύξηση κατά 80% του κινδύνου αυτού. Αντίθετα, η έκθεση σε έντυπα μέσα συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου με κάθε επιπλέον επίπεδο να τον «ρίχνει» κατά 50%.
Ωστόσο, πριν αρχίσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας να κλείσουν τη μουσική και να ανοίξουν ένα βιβλίο, έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα στα δύο γεγονότα. Επίσης, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν αν τα παιδιά με προδιάθεση στην κατάθλιψη έλκονταν περισσότερο από τα μουσικά ακούσματα ή αν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο σαν αποτέλεσμα των ακουσμάτων αυτών.
Προκαλεί η μουσική κατάθλιψη;
Μπορεί η συνεχή ακρόαση μουσικής να φταίει για την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους και η ανάγνωση εφημερίδων να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσής της;