Ένα επαναστατικό εμβόλιο που θα θεραπεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Το εμβόλιο «TeloVac» ανήκει στη νέα γενιά φαρμάκων, που χρησιμοποιεί τους τρόπους άμυνας του ίδιου του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας (από τον οποίο πέθανε και ο ηθοποιός Patrick Swayze) έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με την πλειονότητα των ασθενών να χάνουν τη μάχη με το θάνατο μέσα σε μόλις 6 μήνες από τη διάγνωση.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εμβόλια, που συνήθως προφυλάσσουν από λοιμώξεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο στόχο έχει τη θεραπεία. Αντί να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει το ίδιο τους όγκους. Ουσιαστικά, κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναζητήσει και να καταστρέψει την τελομεράση, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε πολλά καρκινικά κύτταρα και βοηθά στην επιβίωσή τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την εξάπλωση του όγκου.

Στη δοκιμή του εμβολίου στη Μ. Βρετανία, πάνω από 1.000 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας είτε εμβολιάστηκαν, παράλληλα με τη θεραπευτική τους αγωγή, είτε ακολούθησαν μόνο τη θεραπευτική τους αγωγή. Τα αποτελέσματα από τα 53 νοσοκομεία που συμμετείχαν στη δοκιμή θα είναι έτοιμα σε περίπου 1 χρόνο.