Ισραηλινοί ερευνητές μελετούν την αποτελεσματικότητα μιας «ηλεκτρονικής μύτης», η χρησιμότητα της οποίας είναι η ανίχνευση καρκινικών χημικών δεικτών στην ανάσα ασθενών με καρκίνο στους πνεύμονες, το λαιμό ή το κεφάλι.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», συμμετείχαν 80 εθελοντές – 22 με διάφορους τύπους καρκίνο στο λαιμό και το κεφάλι, 24 με καρκίνο στους πνεύμονες και 36 υγιείς.
Η τεχνητή «μύτη» βασίζεται σε μια χημική μέθοδο ανίχνευσης καρκινικών δεικτών στην αναπνοή των ασθενών. «Δείξαμε ότι ένα απλό τεστ αναπνοής μπορεί να ανιχνεύσει τα μοριακά μονοπάτια που εντοπίζονται σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Hossam Haick.
Η έρευνα θεωρείται πολλά υποσχόμενη όσον αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός απλού τεστ έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων μορφών καρκίνου – οι οποίες συνήθως ανιχνεύονται αρκετά αργά και ενώ η νόσος έχει προχωρήσει.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μικρής έκτασης έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, μεγαλύτερης κλίμακας, γεγονός που σημαίνεί ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου διαμορφωθεί ένα τεστ για χρήση στην καθημερινή κλινική πράξη.
Ένα βήμα πιο κοντά το αναπνευστικό αντικαρκινικό τεστ
Ερευνητές μελετούν την αποτελεσματικότητα μιας «ηλεκτρονικής μύτης» που θα ανιχνεύει καρκινικούς χημικούς δείκτες στην ανάσα ασθενών με καρκίνο στους πνεύμονες, το λαιμό ή το κεφάλι._x000D_ _x000D_