Αθώα κρίνονται τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Harvard.

Παλαιότερες έρευνες έχουν ενοχοποιήσει την συστηματική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με εκείνα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται ότι είναι μια υγιής εναλλακτική επιλογή.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 40.000 ανδρών την 20ετία 1986-2006. Παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν τέτοια αναψυκτικά.

Ο κυριότερος στόχος σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η αποφυγή των ζαχαρούχων αναψυκτικών, έστω και αν αυτό σημαίνει την αντικατάστασή τους με εκείνα που έχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών ήταν ότι η κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.