Υγεία

29/4: Παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας

Το 2011 είναι η 6η χρονιά που η 29η Απριλίου γιορτάζεται διεθνώς ως η «Ημέρα της ανοσολογίας». Για το φετινό εορτασμό, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS) αποφάσισε την ενημέρωση του κοινού για τους μηχανισμούς ανοσίας του οργανισμού μέσα από το βιβλίο «Your Amazing Immune System. How it protects your body». Το βιβλίο δημιούργησε η Ιαπωνική Εταιρεία Ανοσολογίας και μετέφρασε στα Αγγλικά η EFIS. Συμμετέχοντας στον Ευρωπαϊκό προγραμματισμό, η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας προσφέρει σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της (www.helsim.gr) την ελληνική μετάφραση του βιβλίου με τον τίτλο «Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα».
Περιβάλλον

Πεζογραφία και περιβαλλοντικές προκλήσεις

Η συζήτηση γύρω από την πρόοδο των θετικών επιστημών και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι μια διαρκής ανάγκη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το αίτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας, οι εξελίξεις στους τομείς της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, συνιστούν πεδία που αξίζει να κινούμαστε με γνώση και αυτοπεποίθηση. Στις 4 Μαΐου (19:00 – 21:00) ο περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος, μηχανικός και συγγραφέας, Μιχάλης Μοδινός και ο συγγραφέας, Γιώργος Ζαρκαδάκης μιλούν για λογοτεχνικά βιβλία με επίκεντρο της θεματολογίας τους το περιβάλλον, εξηγώντας ταυτόχρονα τους τρόπους που τα βιβλία αυτά προσεγγίζουν το ζήτημα.
Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση, αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων. Λεωφ. Συγγρού 107-109. www.sgt.gr/gr/programme/event/197. Είσοδος ελεύθερη.
Συζήτηση

«Ορυκτός Πλούτος: Οικολογικό και Οικονομικό Απόθεμα και Υπόβαθρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Αποτελεί ο Ορυκτός Πλούτος μέρος του οικολογικού και οικονομικού υποβάθρου της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Ποια ορυκτά συνδέονται με τις απαιτήσεις της νέας οικονομίας; Μπορούν η μεταλλευτική ή βιομηχανική δραστηριότητα να είναι συμβατές με την αειφορία; Τα ερωτήματα αυτά και άλλα θα απαντηθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου (στις 19.00) από την Πηνελόπη Σταυράκη, γεωλόγο – γεωχημικό, περιβαλλοντολόγο, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Καφενείου της Επιστήμης.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου. Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 210-94.69.615.
Διάλεξη

«Ο όφις ο αρχαίος»: αρχέγονο κακό και δαιμονολογία στη ΝΑ Μεσόγειο

Ο ΣΤ’ κύκλος ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είναι αφιερωμένος στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο, στο σταυροδρόμι μύθου και λατρείας. Την Τρίτη 3 Μαΐου ο Παναγιώτης Κουσούλης, επίκ. καθηγητής αιγυπτολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) θα ασχοληθεί με απόψεις του φαινομένου του «συγκρητισμού» ή «υβριδισμού» για το αρχέγονο κακό και τις οφιοειδείς δαιμονικές οντότητες στη ΝΑ Μεσόγειο (Αίγυπτο, Εγγύς Ανατολή και Αιγαιακό χώρο).
Info: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας». Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (Μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ.: 210-72.73.501 και 516, www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html. Ώρα έναρξης: 19.30. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Θέατρο

Το Ροκ που παίζουν τα μάτια σου

Η διαδρομή μιας παραβατικής γενιάς που τη σημάδεψε το Rock ‘n Roll, ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Altera Pars από τη 12μελη μουσικοχοροθεατρική ομάδα illuminArti. Η παράσταση «Το Ροκ που παίζουν τα μάτια σου» αποτελεί μια διασκευή του ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Σταύρου Σταυρόπουλου στην ουσία πρόκειται για μία ροκ όπερα.
Info: Θέατρο Altera Pars. Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός). παραστάσεις 5,12 και 19 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 22.00. Εισητήρια: 12Ε, 8Ε (φοιτητικό), 5Ε (ατέλεια).
Κινηματογράφος

«Τρίτη»

Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάποιας Τρίτης, η ταινία του Νίκου Κορνήλιου «ΤΡΙΤΗ» καταγράφει τις παράλληλες ιστορίες νέων ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα. Όλοι κάτι ζητούν και όλοι το χάνουν για να το ξανακερδίσουν στο τέλος όπως δεν το περιμένουν. Ο σκηνοθέτης παίρνει την κάμερα στο χέρι και κινηματογραφεί τους ηθοποιούς. Η ανάγνωση της ταινίας είναι ελεύθερη, όπως και η δημιουργία της, καθώς το σενάριο «γράφτηκε» μέσα από συνεχείς αυτοσχεδιασμούς, επιδιώκοντας την αμεσότητα στις ερμηνείες. Η ταινία έγινε με μηδενικό προϋπολογισμό, αλλά με πλεόνασμα καλής διάθεσης και θα προβληθεί 28/4-4/5 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός). Τηλ.: 210-36.12.046. Ώρες προβολών: 18.30, 20.30 και 22.30. Εισιτήριο: 7Ε, 4Ε (φοιτητικό).
Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά στην Αθήνα

Την Κυριακή 1 Μαΐου (11:00-14:00) το «Κέντρο Δράσις» διοργανώνει μια γιορτή μοιράσματος με τίτλο «Από μέσα προς τα έξω». Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν συνθέσεις από λουλούδια, να φυτέψουν τους δικούς τους σπόρους, να χορέψουν και να παίξουν στον πεζόδρομο του Θησείου. Ενημερώστε εγκαίρως για τη συμμετοχή σας.
Info: Κέντρο Δράσις. Αποστόλου Παύλου & Βασίλης 1, Θησείο. Τηλ.: 210-34.61.674, 697-40.78.539. Είσοδος: 10Ε, δωρεάν (παιδιά). Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. www.art-drasis-therapy.gr.
Βιβλίο

Η εκπαίδευση των ψυχοθεραπευτών στην Ελλάδα
Συλλογικό έργο, επιμέλεια: Πάνος Ασημάκης, Εκδόσεις Π. Ασημάκης & οι Συνεργάτες, 25Ε

Αυτό το βιβλίο είναι η πρώτη εκδοτική προσπάθεια της Εθνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.) η οποία αναφέρεται σε ένα κεντρικό ζήτημα, αυτό της εκπαίδευσης του ψυχοθεραπευτή στη χώρα μας. Το βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στα κέντρα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία και απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευόμενους στην ψυχοθεραπεία όσο και σε επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σε φοιτητές και υποψήφιους ενδιαφερόμενους. Στις σελίδες του πονήματος θα βρείτε μια επισκόπηση 14 εκπαιδευτικών προσεγγίσεων όπως αυτές εφαρμόζονται στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οργανωτικά μέλη της Ε.Ε.Ψ.Ε.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας» στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.