Γλυκές, ζουμερές, με υπέροχο κόκκινο χρώμα, οι φράουλες κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των περισσότερων από εμάς. Αυτόν το μήνα έχουν την τιμητική τους. Απολαύστε τις!

Τι μας προσφέρουν: Οι φράουλες χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως φάρμακο, ενώ τους έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που είναι υπεύθυνες και για το κόκκινο χρώμα τους) και βιταμίνες Α και C. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες για όσους έχουν αναιμία, υπέρταση, ρευματισμούς ή προβλήματα με τη χολή τους. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με περιορισμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και αρθρίτιδας, ενώ «ρίχνουν» και την αρτηριακή πίεση. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τεστ φρεσκάδας: Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο φρούτο, γι’ αυτό προσέξτε να μην είναι υπερώριμες όταν τις αγοράσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα και ότι τα φυλλαράκια τους είναι φρέσκα και αγοράζετε όσες έχουν από μικρό μέχρι φυσιολογικό μέγεθος.

Στην κουζίνα: Οι φράουλες δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σαμπάνια και σαντιγί για να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας. Χρησιμοποιήστε τις στη ζαχαροπλαστική (πάβλοβα, τσιζκέικ με φράουλες), φτιάξτε μαρμελάδα βράζοντας φράουλες με ζάχαρη και λεμόνι, βάλτε τις στις σαλάτες σας για ιδιαίτερη γεύση, κάντε τις χυμό ή απολαύστε τις με λίγο κονιάκ και ζάχαρη.

Στο ψυγείο: Επειδή πρόκειται για ευαίσθητο φρούτο, καλό είναι να τις αγοράζετε σε μικρή ποσότητα και να τις καταναλώνετε όσον το δυνατόν συντομότερα. Στο ψυγείο διατηρούνται ολόκληρες (με το φυλλαράκι τους) σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 μέρες. Μην τις πλύνετε πριν τις αποθηκεύσετε, γιατί το νερό τις καταστρέφει γρηγορότερα.

Tip: *Καλό είναι να τις πλένετε με το φυλλαράκι τους, διαφορετικά εισχωρεί νερό στο εσωτερικό τους, αλλοιώνοντας τη γεύση και το άρωμά τους.

*Οι φράουλες είναι από τις πιο επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές. Προσπαθήστε, λοιπόν, να επιλέγετε τις βιολογικές, ακόμα και αν αγοράζετε λιγότερες επειδή κοστίζουν λίγο περισσότερο.

*Αν έχετε έλκος, φλεγμονή των εντέρων ή σπαστική κολίτιδα, αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

Στην εποχή τους είναι ακόμα τα εξής λαχανικά και φρούτα: Αγκινάρες, αρακάς, κολοκύθια, κρεμμύδι, μαρούλι, παντζάρια, φασολάκια, βερίκοκα.