Είναι γνωστό ότι όταν το λίπος του σώματος είναι συγκεντρωμένο στην περιφέρεια της μέσης (κεντρικού τύπου παχυσαρκία), τότε ο κίνδυνος για την καρδιά είναι αυξημένος. Αυτό που επισημαίνει όμως νεότερη ανάλυση από τους ερευνητές της Κλινικής Mayo, οι οποίοι βασίστηκαν στα δεδομένα 5 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν 15.923 ασθενείς, είναι ότι η παχουλή μέση απειλεί την καρδιά ακόμη και όταν το βάρος του σώματος είναι φυσιολογικό.

Οι ερευνητές συνέκριναν 2 διαφορετικούς τρόπους μέτρησης και εκτίμησης του βάρους που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς: του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος, και της αναλογίας της μέσης προς τους γοφούς.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου για τους στεφανιαίους ασθενείς ήταν κατά 75% υψηλότερος όταν υπήρχε πολύ λίπος συσσωρευμένο στη μέση τους, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λεπτή μέση. Ακόμη και οι ασθενείς με φυσιολογικό βάρος (δηλαδή με ΔΜΣ 20-25) διέτρεχαν αυτό τον αυξημένο κίνδυνο όταν είχαν παραπανίσια «παχάκια» στη μέση τους.

«Η έρευνα μελέτησε τα δεδομένα ασθενών με στεφανιαία νόσο, ωστόσο επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα άποψη ότι το κοιλιακό πάχος είναι «τοξικό» και σχετίζεται με πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης», εξηγεί ο δρ. Mike Knapton από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.