Πολύ πριν ένα μικρό παιδί αντιληφθεί τη ζωτική σημασία που έχει η ζώνη ασφαλείας την οποία του δένει ο γονιός του όταν το βάζει στο αυτοκίνητο, είναι σε θέση να τη λύσει. Σε αυτή τη σημαντική και ανησυχητική διαπίστωση κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Yale.

Από τους 378 γονείς που ρωτήθηκαν σχετικά, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα από τα παιδιά τους έχει λύσει μόνο του τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το 75% των παιδιών ήταν κάτω από 3 ετών, ενώ ορισμένα ήταν μόλις 12 μηνών. Τα αγόρια το έκαναν συχνότερα από τα κορίτσια – 59% και 42% αντίστοιχα.

Το 40% των παιδιών λύθηκαν ενώ το αυτοκίνητο κινούνταν, τριπλασιάζοντας έτσι την πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος. Τα αυτοκινητικά ατυχήματα θεωρούνται κορυφαία αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η τοποθέτηση ειδικής ασφάλειας που θα αποτρέπει το άνοιγμα της ζώνης ακόμη και αν το παιδί την ξεκλειδώσει ίσως να αποτελεί μια λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την προστασία των παιδιών στο αυτοκίνητο.