Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που οι γιαγιάδες γνωρίζουν εμπειρικά: ότι τα παιδιά ψηλώνουν όταν κοιμούνται. Οι ερευνητές από το τμήμα Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των Η.Π.Α. μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 23 νεογέννητων για ένα διάστημα 4-17 μηνών.

Διαπίστωσαν ότι λίγο πριν σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στο ύψος τους, τα μωρά κοιμούνταν 4,5 επιπλέον ώρες την ημέρα για 2 συνεχόμενες ημέρες –δηλαδή έπαιρναν 3 επιπλέον υπνάκους την ημέρα.

Επίσης, παρατήρησαν ότι όταν το μωρό αρχίζει να θέλει περισσότερο ύπνο, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μια αύξηση στο ύψος του. Υπολόγισαν, μάλιστα, ότι για κάθε επιπλέον υπνάκο που παίρνει το μωρό εκτός του συνήθους ωραρίου του, οι πιθανότητες να ψηλώσει στις ημέρες που ακολουθούν αυξάνονται κατά 43%.

Κάτι άλλο που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται η έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Βέβαια, κάθε αλλαγή στο ωράριο του ύπνου δεν σημαίνει ότι το μωρό μεγαλώνει, ενώ πριν από κάθε περίπτωση όπου το μωρό ψηλώνει δεν σημαίνει ότι έχει προηγηθεί απαραιτήτως αύξηση των ωρών που κοιμάται. Ωστόσο, τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη του παιδιού και τον ύπνο του.