Ο καφές, το σεξ, οι εκρήξεις θυμού και το φύσημα της μύτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός συγκεκριμένου τύπου εγκεφαλικού, σύμφωνα με oλλανδούς ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 250 ασθενείς που είχαν παρουσιάσει αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία οφείλονται στη ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο το οποίο παρουσίαζε λέπτυνση (ρήξη ανευρύσματος). Παρότι δεν πρόκειται για την πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού, αποτελεί μία από τις πλέον σοβαρές με υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Οι ολλανδοί ερευνητές ρώτησαν τους ασθενείς τι είχαν κάνει πριν υποστούν τη ρήξη του ανευρύσματος, π.χ. αν είχαν θυμώσει, αν είχαν πιει καφέ, αν είχαν κάνει σεξ κλπ. Επίσης, έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις για να διαπιστώσουν κατά πόσον επρόκειτο για συνήθεις δραστηριότητες ή για πράγματα που συνήθως δεν έκαναν.

Στη συνέχεια, κατόρθωσαν να εκτιμήσουν το ποσοστό αύξησης του κινδύνου πρόκλησης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου για καθεμία από τις υπό διερεύνηση δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κλίμακα την οποία διαμόρφωσαν, η κατανάλωση καφέ ήταν ένοχη κατά 10,5%, η έντονη γυμναστική κατά 8%, το φύσημα της μύτης κατά 5,5%, το σεξ κατά 4,5%, η πόση ενός αναψυκτικού τύπου κόλα κατά 3,5%, το ξάφνιασμα κατά 2,5% και ο θυμός κατά 1,5%.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν κινδυνεύουν από εγκεφαλικό όσοι κάνουν τις παραπάνω δραστηριότητες, αλλά ότι ο κίνδυνος αυτός αφορά όσους έχουν ήδη πρόβλημα (ανεύρυσμα του εγκεφάλου), οι οποίοι καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ, αλλά και να αντιμετωπίζουν τυχόν δυσκοιλιότητα με καθαρτικά για την αποφυγή της αύξησης της πίεσης του αίματος, σύμφωνα με τη νευρολόγο επικεφαλής της έρευνας δρ. Monique Vlak.