Οι τεχνικές καταπολέμησης του στρες μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση βάλλονται από υπερβολικό στρες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και ιδιαίτερα κατά τη φάση όπου αναμένουν να μάθουν αν η γυναίκα τελικά είναι ή όχι έγκυος (μετά την εμβρυομεταφορά).

Η διαπίστωση των ειδικών συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας να συλλάβουν.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, σε ένα σύνολο 97 γυναικών, τυχαία επιλέχθηκαν οι 46 για να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του στρες, ενώ οι υπόλοιπες 51 θεωρήθηκαν η ομάδα ελέγχου και δέχθηκαν ως δώρο μια θεραπεία σε κέντρο spa.

Μετά από 5 εβδομάδες συμμετοχής στα σεμινάρια αντι-στρές, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης στις γυναίκες που τα παρακολουθούσαν ήταν 52%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου ήταν 20%.

Το μήνυμα της έρευνας είναι ελπιδοφόρο για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κύριο μέλημά τους είναι να βρουν τι είδους πρόγραμμα αντι-στρές θα μπορούσαν να προτείνουν στις γυναίκες, ώστε να είναι αποδοτικό, οικονομικό και κατά προτίμηση να γίνεται στο σπίτι, μια και ένα ζευγάρι που κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ήδη αναγκασμένο να κάνει συχνές επισκέψεις στο γιατρό.