Τα αγόρια που εκτίθενται συστηματικά στον καπνό των άλλων είναι πιθανό να παρουσιάσουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης και να παρουσιάσουν υπέρταση σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Minnesota, η οποία διεξήχθη σε 6.400 νέα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-17 ετών.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, τα αγόρια-παθητικοί καπνιστές είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνα που δεν εισέπνεαν καπνό «από δεύτερο χέρι», γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης αργότερα στη ζωή τους. Η υπέρταση είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τι έδειξε η έρευνα όμως όσον αφορά τα κορίτσια; Ότι δεν κινδυνεύουν όσο το «ισχυρό φύλο» από το παθητικό κάπνισμα. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση των κοριτσιών που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες με τα αγόρια αυξήσεις στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κόρες μπορούν να καπνίζουν στο σπίτι ή το αυτοκίνητο! Απλά «τα ευρήματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αγγειακό σύστημα των γυναικών δεν είναι εξίσου ευπαθές με αυτό των ανδρών όσον αφορά την έκθεσή του στον καπνό των τσιγάρων», εξηγεί η αμερικανίδα ερευνήτρια δρ. Jill Baumgartner.