Μια κουταλιά ζάχαρη είναι πιθανό να αυξάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλυκόζη και η φρουκτόζη -δύο φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα αλλά αποτελούν και τα συστατικά της ζάχαρης- κάνουν τα μικρόβια πιο ευάλωτα στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το βακτήριο E.coli (Escherichia coli), το οποίο ενοχοποιείται συχνά για την πρόκληση ουρολοιμώξεων. Διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα μείωναν την αντίσταση του βακτηρίου στην επίθεση των αντιβιοτικών. Τα ίδια αντιβιοτικά ήταν αναποτελεσματικά όταν δεν χρησιμοποιούνταν σάκχαρα.

Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να επαναλάβουν το πείραμά τους και σε άλλα βακτήρια προτού καταλήξουν σε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα, καθώς και στον τρόπο που η διαπίστωσή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη σύνθεση ή τη λήψη των αντιβιοτικών.