Μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ καθημερινά κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα από μια από τις επιθετικές μορφές του (που αφορά τους αρνητικούς για οιστρογονικό υποδοχέα όγκους).

Τα ευρήματα των σουηδών ερευνητών βασίστηκαν στη μελέτη 6.000 γυναικών στην εμμηνόπαυση. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες με καρκίνο του μαστού, καθώς και υγιείς γυναίκες.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου του μαστού (αρνητικού για οιστρογονικό υποδοχέα) μειώνεται στο μισό στις γυναίκες που καταναλώνουν 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν το λόγο που παρατηρείται αυτός ο συσχετισμός.

Πάντως, οι ογκολόγοι διεθνώς δηλώνουν ότι η έρευνα αυτή χρειάζεται επιβεβαίωση και ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να στραφούν στην κατανάλωση καφέ για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεδομένου μάλιστα ότι τα συμπεράσματα προηγούμενων σχετικών μελετών είναι αμφιλεγόμενα ως προς τη σχέση της κατανάλωσης καφέ και καρκίνου.

Επισημαίνουν δε ότι μέχρι σήμερα είναι επαρκώς τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι οι γυναίκες που ασκούνται, πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ και δεν παίρνουν βάρος μετά την εμμηνόπαυση απειλούνται λιγότερο από τον καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που κάνουν καθιστική ζωή, είναι παχύσαρκες και καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.