Καναδοί ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων, των ανταγωνιστών του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά και σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα. Συνήθως, η οδηγία των γιατρών προς τους ασθενείς είναι να τα λαμβάνουν το πρωί με το πρωινό τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το καναδικό Πανεπιστήμιο Guelph του Οντάριο διαπίστωσαν ότι η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι προτιμότερο να γίνεται το βράδυ, πριν κοιμηθούν οι ασθενείς.

Οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε πειραματόζωα με υπέρταση, σε διαφορετικές φάσεις του 24ώρου. Διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα δρουν μόνο όταν λαμβάνονται προ του ύπνου – σε οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας δεν είναι αποτελεσματικά.

Η εξήγηση που δίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Tami Martino, είναι ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δρουν μειώνοντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που, βάσει των βιορυθμών του σώματος, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως εξηγεί, «το όφελος από τη λήψη των ανταγωνιστών του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης σχετίζεται με το βιολογικό ρυθμό αυτής της ορμόνης. Στοχεύοντας τις ορμόνες όταν είναι στις υψηλότερες τιμές τους -δηλαδή το βράδυ-, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη μείωση των τιμών τους, οπότε μειώνεται και η βλάβη που προκαλούν στην καρδιά. Σε προηγούμενες έρευνες διαπιστώσαμε ότι ο καρδιακός ιστός ανανεώνεται και αναδομείται κατά τη διάρκεια του ύπνου».