Μπορεί να τρέχουν διπλά, να αλλάζουν τις πάνες δυο-δυο και να ετοιμάζουν τα μπιμπερό σε δυάδες, ωστόσο, παρά την απίστευτη κούραση που βιώνουν οι μητέρες των διδύμων, φαίνεται ότι απολαμβάνουν ένα όφελος σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν δίδυμα: ζουν περισσότερο από αυτές.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας αμερικανικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Utah. Οι ερευνητές μελέτησαν 60.000 γυναίκες, 4.600 εκ των οποίων είχαν γεννήσει δίδυμα. Διαπίστωσαν ότι οι μητέρες των διδύμων είχαν 7,6% λιγότερες πιθανότητες θανάτου κάθε χρόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες μητέρες.

«Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροβιότητα. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τη γήρανση. Αυτή η έρευνα θέτει μια νέα διάσταση: εστιάζει σε ένα νέο παράγοντα που συμβάλλει στην υγεία και τη μακροβιότητα. Πρόκειται για τη διαπίστωση ότι οι μητέρες των διδύμων φαίνεται ότι είναι πιο υγιείς. Ξεχειλίζουν από υγεία, γεγονός που σχετίζεται με την αυξημένη γονιμότητά τους -εξού και τα δίδυμα-, αλλά και τη μακροβιότητά τους», εξηγεί ο καθηγητής Ken Smith που διεξήγαγε τη μελέτη.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε μερικά πολύ σημαντικά δεδομένα που αφορούν το πλαίσιο της έρευνας. Όλες οι γεννήσεις των διδύμων έγιναν με φυσικό τοκετό (όχι με καισαρική) και πολλές δεκαετίες προτού ανακαλυφθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες που μελετήθηκαν, βάσει των διαθέσιμων αρχείων, είχαν γεννηθεί το χρονικό διάστημα 1807-1899.