Οι ενέσεις της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, γνωστή ως botox, φαίνεται ότι έχουν και άλλα οφέλη εκτός από το να ακινητοποιούν τους μυς του προσώπου και να «παγώνουν» έτσι το χρόνο.

Εβδομαδιαίες ενέσεις botox σε συγκεκριμένα σημεία-«κλειδιά» του αυχένα και του κεφαλιού μπορούν να ανακουφίσουν έως και κατά 50% από τον πόνο της ημικρανίας.Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του ισπανικού Πανεπιστημίου της Granada. Διαπίστωσαν ότι ο πόνος μειώθηκε στο ήμισυ για το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% των συμμετεχόντων ανέφερε μείωση στη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι το botox προσφέρει ανακούφιση από την ημικρανία, μία από τις πιο επώδυνες μορφές κεφαλαλγίας που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανήκει στις 20 χρόνιες παθήσεις που προκαλούν σημαντικό βαθμό ανικανότητας (π.χ. συχνές απουσίες από την εργασία εξαιτίας των κρίσεων ημικρανίας).

Μάλιστα, σε αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας- χρησιμοποιούνται οι ενέσεις botox για την αντιμετώπιση των ημικρανιών.