Το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο μπορεί να αυξήσει ελαφρά την καλή χοληστερίνη (HDL), χωρίς να επηρεάσει τις τιμές της κακής χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Margaret P. Rayman από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

Επί 6 μήνες οι ερευνητές παρατηρούσαν την επίδραση διαφορετικών δόσεων συμπληρωμάτων σεληνίου στις τιμές της χοληστερίνης 50 υγιών Bρετανών, ηλικίας 60-74 ετών. «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το σελήνιο έχει μια ελαφρά ευεργετική δράση στις τιμές της χοληστερίνης», δήλωσε η δρ. Rayman.

Ωστόσο, η ίδια συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της διατροφής με συμπληρώματα σεληνίου δεν φαίνεται να είναι προς το παρόν ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για τη ρύθμιση της χοληστερίνης, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ήδη υψηλές τιμές σεληνίου στο αίμα.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν κορυφαίοι καρδιολόγοι, όπως ο δρ. Gregg C. Fonarrow από το Πανεπιστήμιο της California, ο οποίος δήλωσε ότι «συνολικά τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα στη διάθεσή μας για το σελήνιο δεν είναι αρκετά για να τεκμηριώσουν τον προστατευτικό του ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δεν θα συνιστούσα, λοιπόν, να αρχίσει κάποιος να παίρνει συμπληρώματα σεληνίου με βάση τα ευρήματα αυτής της έρευνας, επειδή ήδη γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι η αύξηση των επιπέδων σεληνίου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε όσους έχουν ήδη υψηλές τιμές αυτού του ιχνοστοιχείου στο αίμα τους».