Αλλά δεν χρειάζεται να τα πηγαίνετε καλά με το διευθυντή σας για να επιμηκύνετε το προσδόκιμο της ζωής σας! Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς υποστηρίζουν οι ισραηλινοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, οι οποίοι, για τις ανάγκες της έρευνάς τους, παρατήρησαν 820 άνδρες και γυναίκες επί 20 χρόνια (το χρονικό διάστημα 1988-2008).

Οι συμμετέχοντες ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εργάζονταν κατά μέσο όρο 8,8 ώρες την ημέρα. Το 30% ήταν γυναίκες και το 80% παντρεμένοι με παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι είχαν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, είχαν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν. Η παρατήρηση αυτή φάνηκε ότι ίσχυε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για τους εργαζομένους ηλικίας 38-43 ετών.

Ως «καλές σχέσεις» ορίζονται εκείνες όπου υπάρχει διάθεση αλληλοβοήθειας μεταξύ των συναδέλφων και επιθυμία επίλυσης των προβλημάτων. Η υποστήριξη και η βοήθεια των συναδέλφων αποδεικνύει ότι ο εργαζόμενος έχει κατορθώσει να γίνει κοινωνικά αποδεκτός και να ενσωματωθεί στην ομάδα του γραφείου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την άλλη μεριά, η θετική σχέση και η ενίσχυση από τον προϊστάμενό τους ή το διευθυντή τους δεν φάνηκε να επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης των εργαζομένων, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε από την American Psychology Association.