Το Tai Chi είναι μια ανατολίτικη μορφή πολεμικής τέχνης που χαρακτηρίζεται από ήρεμες και αργές κινήσεις, γεγονός που την κάνει να μοιάζει περισσότερο με χορογραφία.

Οι ερευνητές Myeong Soo Lee από το Κορεατικό Ινστιτούτο Ανατολικής Ιατρικής και δρ. Edzart Ernst από το Πανεπιστήμιο Exeter στη Μεγάλη Βρετανία μελέτησαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες για το Tai Chi όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του σε παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα και τα καρδιαγγειακά, καθώς και την επίδρασή του στη νοητική υγεία, την ισορροπία και την αποφυγή των πτώσεων, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγισία και την αερόβια ικανότητα.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι το Tai Chi αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα βοηθά στη γενικότερη καλή κατάσταση της υγείας, στην ισορροπία, στην αποφυγή των πτώσεων και στην ευλυγισία. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι αμφιλεγόμενα όσον αφορά τη δράση του στη βελτίωση παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η υπέρταση.

«Συστήνουμε το Τai Chi για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους για τα πολλαπλά του οφέλη στη φυσική και την ψυχική κατάσταση. Ωστόσο, το Τai Chi μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων και καρδιοαναπνευστικών παθήσεων», καταλήγουν οι ερευνητές.