Στην Ολλανδία, όπως και στην Ελλάδα, πολλοί άνδρες έχουν τη συνήθεια την Κυριακή το απόγευμα να παρακολουθούν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση τρώγοντας διάφορα σνακ, όπως π.χ. φιστίκια.

Αυτή η συνήθεια οδήγησε σε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: Οι τροφές που καταναλώνει ο αιμοδότης πριν δώσει αίμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο λήπτη του αίματος.

Συγκεκριμένα, ολλανδοί ερευνητές αναφέρουν την περίπτωση ενός 6χρονου αγοριού με λευχαιμία στο οποίο έγινε μετάγγιση αίματος και παρουσίασε έντονη αλλεργική αντίδραση, η οποία ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο. Η μητέρα του αγοριού αναγνώρισε τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας επειδή το παιδί τα είχε ξαναπαρουσιάσει όταν ήταν ενός έτους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο δρ. Joannes Jacobs από το Ιατρικό Κέντρο Nijmegen του Πανεπιστημίου Radboud ρώτησε τους αιμοδότες -η λήψη αίματος είχε γίνει μόλις 4 ημέρες νωρίτερα- τι είχαν φάει πριν δώσουν αίμα. Συμπτωματικά η «προηγούμενη ημέρα» ήταν Κυριακή και οι αιμοδότες την είχαν περάσει βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, οπότε τους ήταν πιο εύκολο να θυμηθούν τι είχαν φάει. Οι 3 από τους 5 αιμοδότες είχαν φάει άφθονα φιστίκια το προηγούμενο βράδυ. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Σύμφωνα με το δρ. Jacobs, ήδη από το 2003 είχε αναφερθεί η πιθανότητα να ισχύει η θεωρία ότι η διατροφή του αιμοδότη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο λήπτη του αίματος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την πρώτη κλινικά διαπιστωμένη περίπτωση αυτής της θεωρίας.

Σύμφωνα με το δρ. Dan Waxman, πρόεδρο των Αμερικανικών Κέντρων Αιμοδοσίας (America’s Blood Centers), η πιθανότητα μιας τροφικής αλλεργίας από τα φιστίκια μέσω αυτού του συσχετισμού είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η πιθανότητα να λάβει αίμα ένας ασθενής με αλλεργία στην πενικιλίνη ή σε άλλο φάρμακο από κάποιον αιμοδότη που έχει πάρει αυτό το φάρμακο.