Ένας αμερικανός αθλητής που έμεινε παράλυτος μετά από τροχαίο ατύχημα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια του χάρη σε μια μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης της σπονδυλικής του στήλης.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο επίτευγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που δίνει ελπίδες στους παραπληγικούς που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Rob Summers, ένας 25χρονος πρώην παίκτης του baseball, μπορεί σήμερα να κινήσει τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών του. «Για κάποιον που επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε ένα δάχτυλο, το να έχει την ελευθερία να σταθεί μόνος του στα πόδια του είναι ένα απίθανο συναίσθημα», δήλωσε ο ίδιος.

Ο 25χρονος αθλητής έμεινε το 2006 παράλυτος από το στήθος και κάτω όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα ενώ είχε μόλις βγει από το αυτοκίνητό του.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Louisville στο Kentucky των Η.Π.Α. επί 2 χρόνια υπέβαλλαν τον νεαρό σε ηλεκτρική διέγερση του κάτω μέρους της σπονδυλικής του στήλης με σκοπό την ενεργοποίηση των νεύρων, ώστε να στέλνουν ερεθίσματα στους μυς. Μετά από τα 2 χρόνια, η συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης των νεύρων εμφυτεύτηκε μόνιμα στην πλάτη του ασθενούς.

«Δεν πρόκειται για θεραπεία… Η προσέγγισή μας, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει θεαματικά τη ζωή των παραπληγικών. Η κατάσταση της υγείας τους μπορεί να αλλάξει αν μπορούν να σταθούν όρθιοι έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Susan Harkema. Τα αποτελέσματα της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού η τεχνική που ανέπτυξαν μπορεί να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, καθώς και από το Ίδρυμα «Christopher Reeve», το οποίο ίδρυσε ο διάσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Superman στη μεγάλη οθόνη. Ο Christopher Reeve έμεινε ανάπηρος από το λαιμό και κάτω όταν έπεσε από το αγαπημένο του άλογο. Πέθανε το 2004, χωρίς να μπορέσει να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα.