Εάν μετά από ένα χτύπημα στο χέρι σταυρώσετε τα χέρια σας, φέρνοντας το δεξί στην αριστερή πλευρά του σώματός σας και το αριστερό στη δεξιά, είναι πιθανό ο πόνος να γίνει ηπιότερος, σύμφωνα με τους ερευνητές του University College London.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ για να προκαλέσουν πόνο στα χέρια 20 εθελοντών χωρίς να τους αγγίξουν. Η ένταση του πόνου που ένιωθαν μετρήθηκε με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, καθώς και με απευθείας ερώτηση στους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα και με τις δύο μεθόδους εκτίμησης της αντίληψης του πόνου, το ερέθισμα αξιολογήθηκε ως ηπιότερο όταν οι συμμετέχοντες σταύρωναν τα χέρια γύρω από τον κορμό τους. Σύμφωνα με το δρ. Giandomenico Iannetti, επικεφαλής της έρευνας, «στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε κυρίως το δεξί χέρι για να πιάσουμε ό,τι βρίσκεται δεξιά μας και το αριστερό για να πιάσουμε ό,τι είναι στην αριστερή μας πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν το «χάρτη» της αριστερής πλευράς του σώματος, καθώς και του εξωτερικού χώρου που βρίσκεται στα αριστερά μας, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, γεγονός που οδηγεί σε πολύ αποτελεσματική επεξεργασία των ερεθισμάτων. Όταν σταυρώνουμε τα χέρια μας, αυτοί οι χάρτες δεν ενεργοποιούνται πλέον μαζί, γεγονός που αποδυναμώνει την ισχύ των ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του πόνου.»
Η ομάδα του ιταλού ερευνητή, σε συνεργασία με αυστραλούς ερευνητές, διεξάγουν πειράματα για το κατά πόσον η θεωρία τους ευσταθεί και στην περίπτωση ασθενών με χρόνιο πόνο.
Σταυρώστε τα χέρια για να περάσει ο πόνος
Εάν μετά από ένα χτύπημα στο χέρι σταυρώσετε τα χέρια σας, φέρνοντας το δεξί στην αριστερή πλευρά του σώματός σας και το αριστερό στη δεξιά, είναι πιθανό ο πόνος να γίνει ηπιότερος.