Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι εξίσου δραστικές στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) όσο και οι στατίνες (το φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης), σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανέλυσε τα αποτελέσματα 14 σχετικών διεθνών ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 55 χρόνια.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαγειρεμένες ντομάτες μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη για τη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης, αλλά και της υπέρτασης, με τις στατίνες. Η ευεργετική δράση της ντομάτας οφείλεται στο ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχει και το οποίο της προσδίδει το κόκκινο χρώμα της. Οι μαγειρεμένες ντομάτες φάνηκε ότι περιέχουν πολύ περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές, γι’ αυτό και θεωρούνται προτιμότερες.

Σύμφωνα με τη δρ. Karin Ried από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η κατανάλωση μιας ωμής ντομάτας την ημέρα δεν αρκεί. Η ίδια προτείνει μισό λίτρο ντοματοχυμό ή 50 γρ. πάστας ντομάτας, π.χ. σε ένα κομμάτι πίτσα ή στη σάλτσα των μακαρονιών. Σύμφωνα με την αυστραλιανή έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων από 25 mg λυκοπενίου την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερίνη κατά 10%.

Η δράση αυτή, σύμφωνα με τους αυστραλούς ερευνητές, συγκρίνεται με τη λήψη χαμηλής δόσης στατινών, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Λυκοπένιο σε μικρότερες συγκεντρώσεις περιέχεται και στο καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, το βερίκοκο και την παπάγια.