Τις γνωρίσαμε όλοι στο περσινό Μουντιάλ ποδοσφαίρου στη Νότιο Αφρική. Μεγάλες τρομπέτες –οι λεγόμενες βουβουζέλες- οι οποίες φαίνεται ότι δεν προκαλούν μόνο ηχορύπανση, αλλά μεταδίδουν και ασθένειες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μάλιστα, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην επιτρέψουν τη χρήση τους.

Σύμφωνα με έρευνα του London School of Hygiene and Tropical Medicine, φυσώντας μια βουβουζέλα εκτοξεύεται από αυτήν ταχύτατα μια «βροχή» 658.000 σταγονιδίων ανά λίτρο αέρα. Συγκριτικά, όταν οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα φώναζαν, εκτόξευαν μόνο 3.700 σταγονίδια ανά λίτρο αέρα.

Συνεπώς, με τη χρήση της καθίσταται ευκολότερη η μετάδοση ασθενειών όπως η γρίπη, οι οποίες μεταδίδονται από τα σταγονίδια του αέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δρ. Ruth McNerney, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, ίσως οι βουβουζέλες δεν πρέπει να απαγορευτούν, αλλά να φέρουν μια ειδική ετικέτα που να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από όσους είναι άρρωστοι.

Η ίδια τονίζει ότι όπως προσέχουμε σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος ώστε να μην εκθέσουμε τους γύρω μας στα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα μας, έτσι θα πρέπει και όσοι είναι άρρωστοι να μη φυσούν τις βουβουζέλες τους κοντά σε άλλους.