Μετά το φθόριο, μήπως ήρθε ο καιρός να εμπλουτίσουμε το νερό της βρύσης με ίχνη λιθίου, με σκοπό όχι την προστασία των δοντιών, αλλά της ίδιας μας της ζωής;

Το λίθιο είναι ένα χημικό στοιχείο που περιέχεται φυσιολογικά στο νερό ορισμένων περιοχών. Επίσης, χρησιμοποιείται ως φάρμακο του νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψης).

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης συνέκριναν τα ποσοστά αυτοκτονιών σε 99 διαφορετικές περιοχές της Αυστρίας σε σχέση με τη φυσική περιεκτικότητα του νερού σε λίθιο. Παρατήρησαν ότι στις 10 περιοχές με τη χαμηλότερη συγκέντρωση λιθίου στο νερό το ποσοστό αυτοκτονιών ήταν 16 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στις περιοχές όπου το νερό είχε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις λιθίου ήταν 11 ανά 100.000, μια διαφορά που, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι στατιστικά σημαντική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Psychiatry» και βασίστηκε στην ανάλυση 6.460 δειγμάτων νερού. «Τα ευρήματά μας μπορούν να γίνουν έναυσμα για την περαιτέρω μελέτη της δράσης μικρών δόσεων λιθίου», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Nestor Kapusta. H συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα παλαιότερης έρευνας του 2009 για τη σχέση μεταξύ της περιεκτικότητας του νερού σε λίθιο και των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία.

Επίσης, είναι σύμφωνη με αντίστοιχες παρατηρήσεις σε 27 κομητείες του Τέξας, από το δρ. Gerhard Schauzer, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.