Σας αρέσει να πηγαίνετε στο θέατρο, σε συναυλίες, σε gallery και μουσεία; Τότε, εκτός από το πνεύμα σας, κάνετε καλό και στην υγεία σας, σύμφωνα με νορβηγούς ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health» και βασίστηκε σε συνεντεύξεις 50.797 ενηλίκων στην επαρχία Nord-Trondelag της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τόσο εκείνοι που αρέσκονται στα θεάματα ως παρατηρητές όσο και εκείνοι που εμπλέκονται πιο ενεργά, δηλαδή παίζουν ένα μουσικό όργανο, ζωγραφίζουν ή τραγουδούν, απολαμβάνουν οφέλη όπως αίσθηση ευεξίας, χαμηλά επίπεδα στρες και μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα και την κουλτούρα. Ειδικότερα για τους άνδρες, τα συγκεκριμένα οφέλη παρατηρήθηκαν κυρίως για εκείνους που είχαν το ρόλο του θεατή και όχι για όσους εμπλέκονταν πιο ενεργά με τις τέχνες.

Βέβαια, το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον είναι η ενασχόληση με τις τέχνες που ωφελεί την υγεία ή αν το γεγονός ότι κάποιος είναι υγιής τον ωθεί να ασχολείται περισσότερο με πολιτιστικές δραστηριότητες. Πάντως, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «χρήση» των πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να γίνει με σκοπό τη προαγωγή της υγείας.