Ένα φάρμακο 4 σε 1 δοκιμάστηκε στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας σε 378 ανθρώπους – με 7,5% εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το φάρμακο συνδυάζει την ασπιρίνη, μια στατίνη κατά της χοληστερίνης και 2 αντιυπερτασικά (ένα εκ των οποίων διουρητικό).

Οι εθελοντές που το έλαβαν για 12 εβδομάδες προέρχονταν από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Η.Π.Α. και την Ολλανδία. Το σκεπτικό των ερευνητών είναι ότι η συμμόρφωση των ασθενών όσον αφορά τη λήψη ενός χαπιού αντί για τέσσερα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, το κόστος του μικρότερο και οι ζωές που θα σωθούν περισσότερες.

Η λήψη του χαπιού συγκρίθηκε με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αναμενόμενη μείωση κατά 50% όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού για εκείνους που λάμβαναν το χάπι», δήλωσε ο καθηγητής Anthony Rodgers από το George Institute for Global Health του Σίντνεϊ.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πολυφάρμακο θα μπορούσε να μειώσει κατά 20-25% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο 1 στους 6 εθελοντές παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως στομαχικές και αναπνευστικές ενοχλήσεις. Μάλιστα, ο 1 στους 20 σταμάτησε τη θεραπεία πριν την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων εξαιτίας των παρενεργειών της.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Public Library of Science One».