Δεν είναι η εμφάνιση, ούτε το χρώμα των ματιών ή το βάρος. Ένα από τα πιο ισχυρά κριτήρια για την επιλογή συντρόφου είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε 5000 παντρεμένα ζευγάρια από τα Πανεπιστήμια Rice και Nebraska- Lincoln που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Politics.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν ένα μεγάλο αριθμό κριτηρίων επιλογής συντρόφου όπως οι αναλογίες του σώματος, το ύψος, το βάρος, η παρορμητικότητα, το θρήσκευμα και η ιδεολογία. Παρατήρησαν ότι οι σύζυγοι τείνουν ενστικτωδώς να επιλέγουν συντρόφους με παρόμοιες κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Για την ακρίβεια οι πολιτικές πεποιθήσεις υπερίσχυαν ως κριτήριο επιλογής, ακόμη και σε σχέση με την εμφάνιση ή την προσωπικότητα.

Το μόνο δεδομένο που αξιολογήθηκε ως εξίσου ή περισσότερο σημαντικό, σε σύγκριση με τις πολιτικές απόψεις ήταν η συχνότητα του εκκλησιασμού.

«Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επιλογή ενός συντρόφου με παρόμοιες πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, σε σχέση με την εμφάνιση ή την προσωπικότητά του», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας John Alford, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών.