Οι βόλτες στα μπαρ – αλλά όχι καθημερινά – μπορεί τελικά να είναι ωφέλιμες για το ήπαρ, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία με βάση τις συνήθειες 9.885 ανδρών.

Το μυστικό σύμφωνα με τους ερευνητές από το Διεθνές Επιστημονικό Forum για την Έρευνα του Αλκοόλ είναι να πίνουμε ποτά με μέτρο και όχι όλα μαζί σε ένα βράδυ ούτε, όμως, και να απέχουμε από το αλκοόλ. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε εκείνους με μεγάλη, μέτρια και μικρή κατανάλωση αλκοόλ.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τη μέση κατανάλωση αλκοόλ – δηλαδή 4 ποτά σε διάστημα 21 ημερών – είχαν το μικρότερο κίνδυνο από όλους όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος ακόμη και κατά 60%.

Από την άλλη μεριά σημειώνουν ότι η παχυσαρκία συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή για την υγεία του ήπατος από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η τελευταία σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για το ήπαρ, αλλά αντιθέτως μπορεί να τον μειώσει. Επισημαίνουν, όμως, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή στα κύτταρα του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.