Υγεία

Δωρεάν αναπνευστικός έλεγχος

Δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, με τη βοήθεια της Kινητής Mονάδας Σπιρομέτρησης, πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει οριστεί η τελευταία ημέρα του Μαΐου.
Info: Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τις 2 ημέρες στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 9.30 μέχρι τις 14.30.
Κοινωνική προσφορά

Θεραπευτική ιππασία

Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 17.00 θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες – Αθλητικές Επιδείξεις των ιππέων και των αμαζόνων του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ) στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου. Η παρουσία σας θα δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα συμπαράστασης στα παιδιά που δεν εγκαταλείπονται παθητικά στην αναπηρία, στις οικογένειές τους που αγωνίζονται στο πλευρό τους και στους δεκάδες εθελοντές που προσφέρουν γενναιόδωρα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για να γίνει ο κόσμος καλύτερος για όλους μας.
Info: Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας. Π. Κανελλοπούλου 10, Γουδή, τηλ.: 210-74.88.566, www.trag.gr.

Γιορτή προσφοράς

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μία ξεχωριστή βραδιά με πρωταγωνίστριες τη Λένα Αλκαίου και την Ειρήνη Χαρίδου. Μια βραδιά αφιερωμένη στον εθελοντισμό και σε εκείνους που προσφέρουν χρόνο και εργασία για να υποστηρίξουν μια κοινωνία πιο δημοκρατική και δίκαιη. Η γιορτή ξεκινά στις 21.00 (είσοδος 7ευρώ χωρίς ποτό) και τα έσοδα θα διατεθούν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «PRAKSIS» για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άτομα που πλήττονται ή απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV και τις ηπατίτιδες.
Info: ALMAZ. Τριπτολέμου 12, Γκάζι, τηλ.: 210-34.74.763.
Περιβάλλον

Πάμε παραλία…

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει καθαρισμό στις ελεύθερες παραλίες Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 29 Μαΐου (10.30), για να αναδείξει την αξία των φυσικών πόρων, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη σημασία της προσωπικής συμμετοχής στην προάσπιση περιοχών που αποτελούν κοινή περιουσία. Μέλη του θα υποδεχθούν τους εθελοντές και θα διανείμουν σακούλες και γάντια στα σημεία συνάντησης (1ο Αλίπεδο Αλίμου-στάση τραμ «Λουτρά Αλίμου», παραλία Έδεμ-στάση τραμ «Έδεμ», παραλία Π. Φαλήρου – στάσεις Φλοίσβου και Μπάτη).
Info: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3Α, Αθήνα, τηλ.: 210-82.28.795.
Γεύση

«Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές»

Η «Εστία»-Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και το «Κίνημα πολιτών-Καταταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές», την οποία συνδιοργανώνουν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου, ώρα 9.00 έως 20.00, στην Αθήνα, στον ανοιχτό χώρο της Πλατείας Συντάγματος. Στην εκδήλωση, η οποία πλαισιώνεται από σειρά επιμέρους εκδηλώσεων, συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Info: «Εστία»-Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, τηλ.: 210-32.38.315, www.estia-org.gr.
Θέατρο

«Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά»

Ο Καλλιτεχνικός Πνευματικός Σύλλογος Αιγάλεω σάς προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», που θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».
Info: Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος», Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, Αιγάλεω. Τηλέφωνα συλλόγου: 210–56.99.480, 6956-29.16.92, http://theoinamak.hostoi.com/index.html. Παραστάσεις: Σάββατο 18.00-19.30 (μαθητές, σχολεία), 20.00-21.30 (επίσημοι και μέλη), Κυριακή 18.00-19.30. Είσοδος: 2ευρώ, 1ευρώ (παιδιά).
Παιδί

Διαγωνισμός ζωγραφικής

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ προσκαλεί τα παιδιά από 5 ετών και άνω να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Συναγερμός στο Βόρειο Πόλο… οι πάγοι λιώνουν». Τα έργα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 3 Ιουνίου. Από αυτά θα επιλεγούν 3 για βράβευση από κάθε κατηγορία ηλικιών (5-7 χρονών, 8-10 χρονών, 11+). Η αναγγελία και η απονομή των βραβείων θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 14.30 και τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Όλα τα έργα θα εκτεθούν στο «ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ» από 1-30 Σεπτεμβρίου.
Info: www.gnhm.gr.
Αλεξανδρούπολη

Δωρεάν εξέταση

Από 27 Μαΐου μέχρι και 26 Ιουνίου η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη και τη θεραπεία των πασχόντων από «υπερλειτουργική κύστη», νόσος του ουροποιητικού συστήματος η οποία αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται δωρεάν εξέταση κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μετά από καθορισμένο ραντεβού.
Info: Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Δραγάνα, Αλεξανδρούπολη, τηλ. για ραντεβού: 800-11.60.900.
Λευκάδα

7 ημέρες για το περιβάλλον

Εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Λευκάδας από 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου με τίτλο «Μαθαίνω, δρω και προστατεύω το περιβάλλον». Οι δράσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση μαθητών και τοπικής κοινωνίας για θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των Δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Θεματικό Έτος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εθελοντισμό. Το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας από μαθητές, με θέμα: «Ακτές χωρίς σκουπίδια», προβολή ταινίας περιβαλλοντικού περιεχομένου, περιβαλλοντικά προγράμματα στο «Φαράγγι της Μέλισσας», καθαρισμό ακτών και συναυλία με τη χορωδία του Συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού».
Info: www.nealefkadas.gr/epikairotita/atzenta.html
Βιβλίο

Pizza, 30 διάσημες συνταγές για σπιτική pizza
Lucia Pantaleoni, εκδόσεις Χύτρα, 12,90ευρώ

Γνωρίζετε πως η πίτσα Μαργαρίτα πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας, όταν κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Νάπολη το 1889 ο φημισμένος pizzaiolo Raffaele Esposito ετοίμασε προς τιμή της μία πίτσα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας; Η βασίλισσα ενθουσιάστηκε τόσο με τη συνταγή, που ο Espositο της έδωσε το όνομά της. Εκτός από νόστιμες ιστορίες, στο βιβλίο αυτό θα βρείτε συνταγές για τις διασημότερες πίτσες του κόσμου, που μπορείτε να σερβίρετε σε τέλεια κομμένες μερίδες με τον ειδικό κόφτη που θα βρείτε στο κουτί.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.