Οι έφηβοι που ξεκινούν να καπνίζουν κάνναβη πριν την ηλικία των 15 ετών έχουν πιο μειωμένη απόδοση σε νοητικά τεστ σε σύγκριση με εκείνους που ξεκινούν αυτή την κακή συνήθεια σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η έρευνα αφορά τους χρόνιους χρήστες κάνναβης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Psychiatry».

Η έρευνα διεξήχθη στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Sao Paolo στη Βραζιλία και μελέτησε τη νοητική απόδοση 100 χρηστών κάνναβης μετά από περίπου 10 χρόνια συστηματικής λήψης της ουσίας σε σύγκριση με 50 μη χρήστες.

Παρατηρήθηκε ότι 49 άτομα που ξεκίνησαν να καπνίζουν κάνναβη πριν την ηλικία των 15 ετών είχαν πιο χαμηλή απόδοση όσον αφορά τη συγκέντρωση της προσοχής τους, την παρορμητικότητα και την εκτελεστική τους ικανότητα. Στα νοητικά τεστ διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ξεκινήσει να καπνίζουν κάνναβη νωρίτερα από την ηλικία των 15 ετών έκαναν περισσότερα λάθη σε σύγκριση με τους 55 νέους που ξεκίνησαν να καπνίζουν αργότερα, καθώς και τους 44 ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ κάνναβη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι χρόνιοι χρήστες κάνναβης που είχαν ξεκινήσει νωρίς να καπνίζουν είχαν ελλείμματα στη νοητική τους λειτουργία. H εφηβεία είναι μια περίοδος όπου ο εγκέφαλος φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτος στη νευροτοξική δράση της κάνναβης. Πριν την ηλικία των 15 ετών ο εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται, γι’ αυτό και η έκθεση στην κάνναβη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι πιο επιβλαβής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Maria Fontes.