Όσοι εργάζονται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι τους είναι πιο πιθανό να χωρίσουν από το σύντροφό τους ή το σύζυγό τους σε σχέση με εκείνους που δουλεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα σουηδικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο Umea που βασίστηκε στην ανάλυση 2 εκατομμυρίων ενηλίκων, οι οποίοι είτε ήταν παντρεμένοι είτε συζούσαν. Όπως διαπίστωσε η ερευνήτρια Erika Sandow, όσοι δουλεύουν σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά όχι χωρίς συνέπειες στην οικογενειακή τους ζωή.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι το 11% των ενηλίκων ταξίδευε τουλάχιστον 90΄ την ημέρα από και προς το σπίτι. Οι εργαζόμενοι σταδιακά προσαρμόζονταν – οι περισσότεροι από τους μισούς εργάζονταν μακριά από το σπίτι τους για περισσότερο από 5 χρόνια. Εντούτοις, διαπιστώθηκε ότι είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από το σύντροφό τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της εργασίας μακριά από το σπίτι.

Ενδεχομένως σε αυτό το φαινόμενο να παίζει ρόλο και το φύλο, σημειώνουν οι ερευνητές. Η πλειονότητα όσων ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις για να εργαστούν είναι άνδρες και συνήθως οι σύντροφοί τους κερδίζουν λιγότερα χρήματα ή εργάζονται λιγότερες ώρες προκειμένου να είναι κοντά στο σπίτι και να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό.