Η κατανάλωση ψημένων γλυκών που περιέχουν γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα να την ξεπεράσουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology».

Τα αλλεργικά παιδιά που κατανάλωναν μαγειρεμένο γάλα μέσα σε muffin (μικρά ατομικά κέικ), κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών παρουσίασαν μείωση έως και εξαφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με τα αλλεργικά παιδιά που απλά απέφευγαν το γάλα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έχουν τη δυναμική να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα – η κλασική αντιμετώπιση συνίσταται στην πλήρη αποχή από την κατανάλωση γάλακτος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί έδωσαν σε 88 παιδιά ηλικίας 2-17 ετών με διαπιστωμένη αλλεργία στο γάλα ψημένα γλυκά που περιείχαν γάλα και συνέκριναν τις αντιδράσεις τους με βάση μια ομάδα αναφοράς 60 αλλεργικών παιδιών τα οποία απείχαν εντελώς από το γάλα. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, σχεδόν τα μισά από τα 88 παιδιά ήταν σε θέση να φάνε γιαούρτι ή να πιουν άπαχο γάλα χωρίς να εκδηλώσουν αλλεργικά συμπτώματα.

Συγκριτικά, αυτό ήταν εφικτό για λιγότερο από το 1/4 των παιδιών που απέφευγαν το γάλα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θέρμανση του γάλακτος ενδεχομένως αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών του και μειώνει τις πιθανότητες αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτές. Τονίζουν, όμως, ότι προτού η «θεραπεία με κέικ» δοκιμαστεί ευρύτερα, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες σχετικές έρευνες.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: