Ενώ εμείς κοιμόμαστε υπό την επίδραση της ολικής νάρκωσης κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, αναμφίβολα δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τι συμβαίνει μέσα στο δωμάτιο του χειρουργείου. Φαίνεται, όμως, ότι όταν επικρατεί θόρυβος την ώρα της επέμβασης, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εγχειρητικών και μετεγχειρητικών λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα ελβετική έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Surgery».

Στην έρευνά τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτές οι λοιμώξεις σχετίζονται με παράταση της νοσηλείας έως και κατά 13 επιπλέον ημέρες, καθώς και του κόστους της, το οποίο μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί.

Η ομάδα των ελβετών επιστημόνων μελέτησε 35 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση στην κοιλιά, λαμβάνοντας υπόψη αρκετές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάρκεια της επέμβασης καθώς και το επίπεδο του θορύβου στο χώρο του χειρουργείου.

Έξι από τους ασθενείς παρουσίασαν λοιμώξεις και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μόνη παράμετρος σε αυτές τις περιπτώσεις που φάνηκε να μεταβάλλεται ήταν το επίπεδο του θορύβου μέσα στο χειρουργείο, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με τις άλλες περιπτώσεις.

«Συμπεραίνουμε ότι ο θόρυβος σχετίζεται με την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος έντασης και στρες μέσα στο χειρουργείο ή με τη μειωμένη συγκέντρωση την ώρα της επέμβασης, γεγονός που έχει συνέπειες στο αποτέλεσμα της εγχείρησης», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Guido Beldi.