Ενημέρωση

Ημερίδα για υπεύθυνους καταναλωτές

Η Γενική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων και υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Ιουνίου (18.30) ημερίδα με τίτλο «Πώς η επιστήμη της Χημείας διασφαλίζει την ποιότητα των αγαθών που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε;». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν στα τρόφιμα και ποτά, καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα (παιχνίδια, απορρυπαντικά, υφάσματα), αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως χημικά απόβλητα βιομηχανιών, μόλυνση θαλασσίων υδάτων.
Info: Μαρία Αναστασιάδου (Διεύθυνση Τροφίμων, τηλ.: 210-64.79.404) και Δέσποινα Γαλάνη (Διεύθυνση Προσωπικού & Τεχνικής Υποστήριξης, τηλ.: 210-64.79.192).
Κοινωνική προσφορά

Εικαστική έκθεση από το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση «ΣΠΙΤΙ», στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»). Τα εγκαίνια της δωρεάν και ανοιχτής για το κοινό έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου (20.30) και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 19 Ιουνίου. Ακαδημαϊκοί, καταξιωμένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και προσέφεραν στην έκθεση το δικό τους εικαστικό έργο με θέμα το «ΣΠΙΤΙ».
Info: Γραμματεία Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ], Σταυροπούλου 29, Αθήνα, τηλ.: 210-86.53.960 και 86.40.943 (εσωτ. 109, Κατερίνα Καρατσώλη).
Οικολογία

Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της ανακύκλωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), σε συνεργασία με δήμους της χώρας, προσκαλεί τους μικρούς ανακυκλωτές να συμμετάσχουν στο ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της Ανακύκλωσης. Μέσα από παιχνίδια που έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα με μηνύματα ανακύκλωσης και έχουν εμπλουτιστεί με διασκεδαστικές ενέργειες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να κάνουν φίλους, αλλά κυρίως να ενημερωθούν για το πώς η Ανακύκλωση των Συσκευασιών μπορεί να «αγκαλιάσει» την καθημερινότητά τους.
Info: Βρείτε τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες στη διεύθυνση www.herrco.gr.

Εργαστήρι μυθοπλασίας

«Μια φορά κι έναν καιρό ήρθε στον κόσμο χαλασμός κι ούτε δέντρο, ούτε νερό…». Το Μουσείο Συναισθημάτων αφιερώνει για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου το εργαστήρι μυθοπλασίας με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό…». Πλάθοντας ένα παραμύθι, τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι που θα συμμετάσχουν, θα φτιάξουν το δικό τους κόσμο, όπως ακριβώς τον ονειρεύονται. Το εργαστήρι διαρκεί 1 ώρα (13.00-14.00) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών αλλά και σε ενηλίκους. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Info: Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, τηλ.: 210-92.18.329, http://mce.gr. Κόστος: 8 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος και το παιχνίδι στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου 10.00-13.00).
Γεύση

«Βασίλαινας»

Η ταβέρνα του «Βασίλαινα» στον Πειραιά ξεκίνησε ως μικρό μπακάλικο με 2-3 τραπεζάκια το 1920 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της ελληνικής παράδοσης, με επισκέπτες όπως ο Μυριβήλης, ο Σεφέρης και ο Ελύτης. Σήμερα, στα χέρια της τρίτης πλέον γενιάς, ο «Βασίλαινας», ριζικά ανακαινισμένος, ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης γαστρονομίας, προσφέροντας πιάτα υψηλής ποιότητας με έμφαση στα αγνά υλικά. Για το μήνα Ιούνιο, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μενού των 15 πιάτων της δεκαετίας του ’80, στην τιμή των 29 ευρώ.
Info: «Βασίλαινας», Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ.: 210-46.12.457, www.vassilenas.gr
Θέατρο

Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου

Το θέατρο «Eliart» διοργανώνει Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου και προσκαλεί θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τη δική τους παράσταση με ελληνικό έργο στη σκηνή του «Eliart». Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα ψηφίσει 3 παραστάσεις που θα επαναληφθούν στα πλαίσια του Fringe Festival (24, 25 & 26/6) για να επιλεγεί η καλύτερη. Η παράσταση που θα βραβευτεί από το Φεστιβάλ, θα παιχτεί στο θέατρο «Eliart» για μία εβδομάδα το Σεπτέμβρη. Παρακολουθήστε τις παραστάσεις αυτές και στηρίξτε τους νέους καλλιτέχνες.
Info: Θέατρο «Eliart», Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210-34.77.677. www.eliarttheater.gr. Είσοδος: 10ευρώ / παράσταση. Διάρκεια: Έως 23/6.
Παιδί

Εναλλακτική κατασκήνωση

Ο «Ελληνικός Κόσμος» διοργανώνει την εναλλακτική καλοκαιρινή «κατασκήνωση» με τίτλο «Καλοκαίρι στην πόλη», που ξεκινάει στις 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει 4 δεκαήμερα, 1 πενθήμερο και διαφορετικά προγράμματα. Για 10 ημέρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, τα παιδιά 5-12 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο πρώτο δεκαήμερο (20 Ιουνίου-1 Ιουλίου), που έχει τίτλο «Ζητούνται καλλιτέχνες…», τα παιδιά φορούν ποδιές και με τη βοήθεια υλικών και εργαλείων δημιουργούν. Κάντε κράτηση, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212-25.40.651 (α΄ δεκαήμερο) και για πληροφορίες: 212-254.00.00, http://summer.hellenic-cosmos.gr. Κόστος: 360 ευρώ (περιλαμβάνεται η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πρόγευμα και μεσημεριανό γεύμα).
Βόλος

Δες τον κόσμο μας σαν κόσμημα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει εργαστήρι κατασκευής κοσμήματος για οικογένειες και μεικτό κοινό, το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Στο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, χρησιμοποιώντας υλικά όπως κουμπιά, κορδόνια, χάντρες, θα φτιάξουν κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια, καρφίτσες και ό,τι άλλο φανταστούν, μπαίνοντας παράλληλα στη λογική της επανάχρησης και της ανακύκλωσης των υλικών μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.
Info: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος, τηλ.: 24210-29.844 και 210-32.56.927. Εργαστήρια: 10.30-11.30, 15.00-16.00 και 16.00-17.00. Είσοδος και συμμετοχή δωρεάν. Παρέχονται τα υλικά κατασκευής.
Βιβλίο

Μαγείρισσα πρώτων βοηθειών
Για εργαζόμενες γυναίκες
Μυρσίνη Λαμπράκη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 15Ε

Το βιβλίο γράφτηκε με βάση τις προσωπικές εμπειρίες της Μυρσίνης Λαμπράκη ως σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας που, αν και δραστηριοποιείται στο χώρο του φαγητού, διαθέτει ελάχιστο χρόνο. Στόχος της είναι να προσφέρει εύκολες αλλά νόστιμες συνταγές, ίσως λιγότερο εντυπωσιακές αλλά προσγειωμένες στην πραγματικότητα, που απαιτεί γρήγορο, υγιεινό και εύγευστο φαγητό. Στο βιβλίο, επίσης, θα βρείτε συμβουλές για να οργανώσετε τα ντουλάπια, το ψυγείο και τον καταψύκτη με όλα τα απαραίτητα υλικά.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.