Δύο νέα φάρμακα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης -από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες- φαίνεται ότι μπορούν να παρατείνουν την επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, την πλέον σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Οι ασθενείς που λάμβαναν το πρώτο πειραματικό φάρμακο (vemurafenib) φάνηκε ότι είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν χημειοθεραπεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Για τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Paul Chapman του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, πρόκειται για θεαματικά αποτελεσματική δράση για τους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης (περίπου 8 μήνες).

Παράλληλα, σε ξεχωριστές έρευνες, έχει μελετηθεί ένα ακόμη νέο φάρμακο ( ipilimumab), το οποίο χορηγούμενο μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία φάνηκε ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα κατά 2-4 μήνες. Μάλιστα, το ipilimumab πρόσφατα έλαβε έγκριση για τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα.

Το vemurafenib αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη η δυνατότητα να έχουμε δύο διαφορετικές φαρμακευτικές προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουμε το μελάνωμα προχωρημένης μορφής», δήλωσε η δρ. Lynn Schuchter από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania στη Philadelphia, η οποία θεωρείται κορυφαία ειδικός στο μελάνωμα.