Οι σύγχρονοι γονείς μπορεί να τρομάζουν όταν βλέπουν το παιδί τους να βάζει χώμα στο στόμα του και να το τρώει ενώ παίζει στον κήπο ή στην παιδική χαρά.

Πάντως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell συστήνουν στους γονείς που ανησυχούν να χαλαρώσουν. Η γεωφαγία, όπως ονομάζεται η βρώση λάσπης, αργίλου ή πηλού -μια συνήθεια που απαντάται σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς ανά τον κόσμο- μπορεί τελικά να κάνει καλό στο στομάχι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Quartely Review of Biology» φαίνεται ότι η πιο πιθανή εξήγηση για την ύπαρξη της γεωφαγίας σε διαφορετικές κουλτούρες είναι το γεγονός ότι το χώμα στο στομάχι λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας ενάντια σε παράσιτα και τοξίνες των φυτών.

Επιπλέον, το χώμα μπορεί να παρέχει πολύτιμα συστατικά που είναι σε έλλειψη στον οργανισμό, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος ή το ασβέστιο. Όπως επισημαίνει η δρ. Sera Young, επικεφαλής της έρευνας, η πρώτη αναφορά γεωφαγίας ανάγεται στον Ιπποκράτη πριν από 2.000 χρόνια και η ίδια ελπίζει ότι η έρευνά της θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη επί του θέματος.