Μήπως ξεχνάτε τα ραντεβού σας, τις σημαντικές ημερομηνίες ή τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε; Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα επεισόδια αμνησίας στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σηματοδοτούν τη σταδιακή έκπτωση της νοητικής ικανότητας και την πιθανότητα της μελλοντικής εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προτού ανησυχήσετε, ωστόσο, επειδή σήμερα ξεχάσατε πού βάλατε τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά του ηλίου σας, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ευρήματα των ειδικών δεν αφορούν αυτές τις περιστασιακές περιπτώσεις αμνησίας. Ο Patrick J. Brown από το New York State Psychiatric Institute και οι συνάδελφοί του συνέκριναν τις εξετάσεις και τη νοητική απόδοση 229 ανθρώπων χωρίς νοητικά προβλήματα, 394 με ήπια έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών και 193 με ήπια μορφή άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.

Όσοι ανήκαν στις δύο τελευταίες ομάδες παρουσίαζαν συστηματικά δυσκολίες π.χ. στο να μαζέψουν τα χαρτιά για τη φορολογική τους δήλωση, να τακτοποιήσουν επαγγελματικά θέματα, να θυμηθούν ένα επαγγελματικό ραντεβού ή σημαντικές ημερομηνίες ή να πάρουν τα φάρμακά τους. Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι σε ποιες περιπτώσεις τα άτομα που παρουσιάζουν ήπια έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών μπορεί να παρουσιάσουν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Όλοι ξεχνούν περιστασιακά, αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά όταν η αφηρημάδα αρχίζει να γίνεται συχνό καθημερινό φαινόμενο που διαταράσσει την καθημερινή μας ζωή, τότε είναι καιρός να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό.