Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

Πρόκειται για μία νόσο που χαρακτηρίζεται από την απόφραξη των αρτηριών των ποδιών. Παρότι πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με την καρδιαγγειακή νόσο, είναι πολύ λιγότερες εκείνες που έχουν εστιάσει στη σχέση του καπνίσματος με την περιφερική αρτηριοπάθεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Annals of Internal Medicine», οι καπνίστριες έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη νόσο σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Η έρευνα βασίστηκε στη 13χρονη παρακολούθηση 40.000 γυναικών άνω των 45 ετών, χωρίς καρδιαγγειακά ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στο ξεκίνημα της έρευνας.

Παρατηρήθηκε ότι μεταξύ εκείνων που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα, η διάγνωση της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας γινόταν σε ένα ποσοστό 1,6 περιπτώσεων σε κάθε 1.000 γυναίκες το χρόνο. Η αντίστοιχη συχνότητα για τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ήταν 0,1 περιπτώσεις σε κάθε 1.000 γυναίκες.

Η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια πρέπει να αντιμετωπίζεται, επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.