Η αναζήτηση μιας ουσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση και επανόρθωση του καρδιακού ιστού μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκρίνεται από πολλούς ειδικούς με την αναζήτηση για το «άγιο δισκοπότηρο» σε ότι αφορά την έρευνα για την καρδιά.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature φαίνεται ότι οι ερευνητές του University College London μελετούν μια φαρμακευτική ουσία που, αν χορηγηθεί πριν από το έμφραγμα, μπορεί να προετοιμάσει την καρδιά, ώστε να είναι σε θέση να επανορθώσει τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα πρώιμων κυττάρων που έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους καρδιακού ιστού σε ένα έμβρυο. Στους ενήλικες αυτός ο τύπος κυττάρων ενυπάρχει σε λανθάνουσα μορφή στα τοιχώματα του μυοκαρδίου. Οι βρετανοί ειδικοί με τη βοήθεια μιας χημικής ουσίας κατόρθωσαν να «ξυπνήσουν» τα συγκεκριμένα κύτταρα από την λανθάνουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονταν και να τα ενεργοποιήσουν, ώστε να παράγουν νέο καρδιακό ιστό.

Η βελτίωση που παρατήρησαν όσον αφορά τη δυνατότητα της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα ήταν της τάξεως του 25%. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα τοιχώματα του μυοκαρδίου έγιναν πιο ισχυρά και ότι μειώθηκαν οι κατεστραμμένοι καρδιακοί ιστοί.

Ωστόσο, η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί ο ανθρώπινος οργανισμός σε μια τέτοια θεραπεία. Εκτιμάται πάντως ότι αν η έρευνα προχωρήσει η εν λόγω θεραπεία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ιδανικά με τη μορφή ενός χαπιού.