Η συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» του χάρισε ένα βραβείο Όσκαρ. Φαίνεται, όμως, ότι άνοιξε στο διάσημο βρετανό ηθοποιό και τις πόρτες του κόσμου της επιστήμης!

Ο Colin Firth, στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής του «Radio 4’s Today», ζήτησε από τους επιστήμονες να κάνουν εγκεφαλογραφήματα σε πολιτικούς διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Στο αίτημα ανταποκρίθηκε ο νευροεπιστήμονας Geraint Rees από το University College London, ο οποίος αρχικά έκανε εξετάσεις στον Alan Duncan, ένα συντηρητικό πολιτικό, και στον Stephen Pound του Εργατικού Κόμματος. Στη συνέχεια, εξέτασε άλλους 90 πολιτικούς και πράγματι διαπίστωσε ότι οι πολιτικοί του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος παρουσιάζουν μεγαλύτερη πυκνότητα σε ιστούς διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε επόμενη έρευνα με άλλο δείγμα συμμετεχόντων, όπου διαπιστώθηκε ότι με βάση τη δομή του εγκεφάλου μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις πολιτικές πεποιθήσεις του εξεταζομένου με ακρίβεια της τάξεως του 72%.

Η έρευνα, στην οποία αναφέρεται και το όνομα του διάσημου ηθοποιού ως ερευνητή, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».