Όσοι κάνουν δίαιτα είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν σε λάθος επιλογές εξαιτίας της ονομασίας των τροφίμων σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν δίαιτα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

Εκείνοι που κάνουν δίαιτα μπορεί να θεωρήσουν ότι ένα τρόφιμο που ονομάζεται π.χ. «σαλάτα» είναι πιο υγιεινό από το ίδιο ακριβώς τρόφιμο όταν έχει διαφορετική ονομασία, π.χ. «ζυμαρικά». Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 520 εθελοντές φάνηκε επίσης ότι εκείνοι που κάνουν δίαιτα μπορεί να θεωρήσουν ένα γλύκισμα με τη λέξη π.χ. «φρούτο» στο όνομά του πιο υγιεινό από το ίδιο ακριβώς γλύκισμα όταν αυτό έχει άλλη ονομασία που εμπεριέχει τη λέξη «γλυκό» στο όνομά του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι δεν έκαναν δίαιτα δεν έκαναν τα ίδια ερμηνευτικά λάθη και δεν μπερδεύονταν από τις ονομασίες των τροφίμων που επέλεγαν. «Το γεγονός ότι η αντίληψη των ανθρώπων για ένα τρόφιμο ποικίλλει ανάλογα με την ονομασία του δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι εκείνοι που κάνουν δίαιτα, οι οποίοι προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και να προσέχουν τη διατροφή τους, πέφτουν σε τέτοιες ερμηνευτικές παγίδες συχνότερα από όσους δεν κάνουν δίαιτα, οι οποίοι ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Calgar Irmak, επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ. H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Consumer Research».