Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο – συγγραφέα

Σήμερα, αρκετά νέα εργαζόμενα ζευγάρια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και την περιποίηση του παιδιού τους, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να ρυθμίσουν κατάλληλα το ωράριο εργασίας τους ή δεν μπορούν να τους βοηθήσουν οι γονείς τους. Καταφεύγουν λοιπόν σε κάποια μπέιμπι-σίτερ, που θα τους δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Ωστόσο, η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση και δικαιολογημένα δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο στους γονείς για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρουσία και η στάση της απέναντι στο παιδί.

Για να επιλέξετε την μπέιμπι – σίτερ, πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής…

-Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που θα σας δώσει

-Παρατηρήστε τον τρόπο που θα προσεγγίσει το παιδί σας.

-Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την ίδια, εκτός από το ονοματεπώνυμό της, την ηλικία της, την καταγωγή της, αν έχει οικογένεια και παιδιά, τι γνώσεις έχει, αν έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και που, γιατί επέλεξε αυτή την εργασία, ποια είναι τα ενδιαφέροντά της, αν είναι υγιής, πως περνά τον ελεύθερο χρόνο της, αν διαβάζει βιβλία για την ανατροφή των παιδιών, αν έχει άδεια παραμονής σε περίπτωση αλλοδαπής κ.α.
-Μάθετε αν έχει επαγγελματική εμπειρία, τι ηλικίες παιδιών φρόντιζε, για πόσο διάστημα, πόσες ώρες εργάζεται την ημέρα.

-Ζητήστε της να σας δώσει τηλέφωνα οικογενειών όπου εργάστηκε για πληροφορίες.

-Συζητήστε μαζί της για τα δικά σας παιδιά και ερευνήστε ποια προτεραιότητα βάζει στην ανατροφή τους. Στοχεύει απλώς στον έλεγχο του παιδιού ή ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του;

-Ρωτήστε την τι θα έκανε, αν έβαζε το μικρό σας για ύπνο κι αυτό έκλαιγε ή αν δεν ήθελε να φάει.

Μόλις αποφασίσετε …

-Καλέστε την κάποιες φορές, προτού ξεκινήσει να εργάζεται, για να δείτε πως προσεγγίζει το παιδί, ώστε να αρχίσει κι εκείνο να τη συνηθίζει.

-Θα ήταν χρήσιμο τις πρώτες ημέρες να έρχεται μισή ώρα προτού φύγετε, ώστε το παιδί να σας βλέπει μαζί της.

-Ενημερώστε τη για τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες που έχει το παιδί σας στον ύπνο, στο φαγητό, στη συμπεριφορά, για τα αγαπημένα παιχνίδια του, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το ηρεμήσει.

-Είναι σημαντικό να έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας, π.χ., να έχετε καλύψει τις πρίζες, να έχετε απομακρύνει τα μικροαντικείμενα κλπ.

-Να της δείξετε που υπάρχει φακός στο σπίτι, τις ασφάλειες του ηλεκτρικού, που είναι ο γενικός του νερού…

-Προσδιορίστε συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, π.χ. πλύσιμο χεριών προτού αλλάξει το μωρό σας, απαγόρευση καπνίσματος.

-Να της λέτε κάθε μέρα την ώρα που πρέπει να πάει το παιδί για ύπνο, την ώρα που θα το ταΐσει, πως μπορούν να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά, τι ώρα θα επιστρέψετε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά επιθυμούν να έχουν σταθερές ώρες παιχνιδιού, φαγητού και ύπνου, γιατί έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

-Απαγορέψτε της να χρησιμοποιεί σωματικές τιμωρίες για να επιβάλλει την πειθαρχία.

-Αν το παιδί λέει «όχι, δεν το κάνω», είναι καλύτερα να αποφεύγει τις συγκρούσεις και όχι να το κάνει να πεισμώνει.

-Πρέπει να του δίνει τη δυνατότητα επιλογής και να υποχωρεί σε θέματα μικρής σημασίας, διατηρώντας ωστόσο την αποφασιστικότητά της σε θέματα που είναι σημαντικά, όπως το ζήτημα της ασφάλειας του.

-Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο τα τηλέφωνα της εργασίας σας, των πρώτων βοηθειών, της πυροσβεστικής, του παιδιάτρου, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να αντιδράσει άμεσα.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές μητέρες είναι μήπως το παιδί τους αγαπήσει περισσότερο την νταντά του από τις ίδιες και βρεθούν να παίζουν δευτερεύοντα και συμπληρωματικό ρόλο. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι η ανησυχία τους είναι ανυπόστατη, γιατί το παιδί γνωρίζει ποια είναι η μητέρα του και την προτιμά. Συχνά αυτή η ζήλια πηγάζει από τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να έχουν σχετικά με την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σωστά στο ρόλο της μητέρας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να καταπολεμήσουν τα συναισθήματα αυτά και να θεωρήσουν επιτυχία το γεγονός ότι το παιδί δημιουργεί σχέση αγάπης με τη γυναίκα που το φροντίζει. Τα παιδιά πρέπει να δένονται πρώτα με τη μητέρα τους για να μπορούν μετά να δημιουργούν δεσμούς αγάπης και με άλλα πρόσωπα.