Κοινωνία

Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη»

Βραδιά όχι μόνο για γυναίκες, αλλά και για άνδρες οργανώνει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου (20.30) το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Έλλη Λαμπέτη» της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Η διοίκηση του Κέντρου επιχειρεί να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς η βραδιά θα συνδυάζει την ενημέρωση, το φαγητό και επίδειξη μόδας του Ατελιέ Λουκία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την στήριξη του Κέντρου.
Info: Κτήμα «Oρίζοντες», Γαλήνης 13, Κορωπί (20η έξοδος Αττικής οδού). Κόστος: 50Ε. τηλ.: 210-77.73.112 και 74.70.257.
Περιβάλλον

Εθελοντικός καθαρισμός στο πάρκο Α. Τρίτσης

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνδιοργανώνει με τον Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»,» την Κυριακή 19 Ιουνίου (18.00) καθαρισμό στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου (ΚΕΑΝ, Φίλοι του Πάρκου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Οργάνωση ΓΗ) και τη ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα Κυριακάτικο απόγευμα μέσα σε ένα «θύλακα» πρασίνου, συμβάλλοντας στην εξυγίανση ενός από τα ελάχιστα καταφύγια άγριας ζωής στην πόλη, με υγρότοπους, πλούσια χλωρίδα και πάνω από 170 διαφορετικά είδη πτηνών. Παράλληλα, θα διοργανωθούν διαδραστικά, περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά.
Info: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον, www.parkotritsi.gr.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Στον κήπο του Μεγάρου

Η παγκόσμια ημέρα Μουσικής (Τρίτη 21 Ιουνίου) βρίσκει το Μέγαρο έτοιμο για την τρίτη δεκαετία του. Έτσι, ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την εικοσαετία του, η γιορτή της Μουσικής θα γίνει στους ολάνθιστους κήπους του, όπου 6 μουσικά σύνολα (Χάλκινα Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Melos Brass, Χάλκινα της ΕΡΤ, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή) θα παρουσιάσουν εναλλάξ σε 2 σκηνές 4 ημίωρα προγράμματα με δημοφιλή έργα.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.82.000. Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Στο ATHENAEUM

Την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζει η Μουσική και το Ατενέουμ έχει προετοιμάσει μία βραδιά ελεύθερη για όλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τζαζ μελωδίες, ιταλικές καντσονέτες, γαλλικά βαλς, τανγκό και χαμπανέρα, μέχρι ελληνικές μελωδίες, βαλκανικές μουσικές και κινηματογραφικές επιτυχίες. Ο πεζόδρομος της Αδριανού θα μεταβληθεί σε υπαίθρια σκηνή, όπου καλλιτέχνες θα γιορτάσουν τη ΜΟΥΣΙΚΗ, συντροφεύοντας τους περιπατητές σε αρμονία με τη μαγεία του χώρου.
Info: Athenaeum-Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο, Αδριανού 3, Θησείο. Τηλ.: 210-32.11.987, 55 και 49. Διάρκεια: 20:00-24:00.

*Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μουσικής θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Βρείτε αυτές που οργανώνει ο δήμος σας.
Παράσταση

«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 11»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα Σπείρα» παρουσιάζουν τη λαϊκή μουσικοχορευτική δράση «Αριστοφάνους 11». 21 νέοι καλλιτέχνες τραγουδούν, θυμώνουν, ουρλιάζουν και προσεύχονται, σοκάρουν και ροκάρουν με χορικά και τραγούδια από τις 11 αριστοφανικές κωμωδίες. Μαζί με τα όργανα, η μουσική θα παράγεται από τα σώματα και τα λαρύγγια, όλα στην αρχέτυπη μορφή τους, με έντονο το διονυσιακό στοιχείο. Τα λυρικά μέρη και ο ήχος είναι σύγχρονος, βασίζονται όμως στους αρχαίους μουσικούς δρόμους, στην πηγή του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού αλλά και στη βυζαντινή μελωδία.
Info: ΑΙΘΡΙΟ Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ. 212-25.40.316. Διάρκεια: 130 Ιουνίου – 10 Ιουλίου.
Φωτογραφία

Έκθεση φωτογραφίας

Ο Δήμος Ηρακλείου, η Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς και το Τμήμα Φωτογραφίας του δήμου Ηρακλείου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας 100 μαθητών του Τμήματος από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου (18.00 – 22.00). Πολλά νέα παιδιά ξεκίνησαν μία αισιόδοξη και γοητευτική προσπάθεια φωτογραφικής αναζήτησης, χωρίς προθέσεις αποτύπωσης αντικειμένων ή μεταφοράς και διάσωσης γεγονότων, αλλά με την περιέργεια και το πάθος να γνωρίσουν και να αποκαλύψουν τη μυστηριακή επίδραση του φωτός και της κατανομής των τόνων στη διάταξη των αντικειμένων μέσα στο χώρο και το χρόνο, ανιχνεύοντας διακριτικά και με εσωτερικότητα στοιχεία της πραγματικότητας, που οδηγούν στη μεταμόρφωσή της. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21.00.
Info: Βίλα Στέλλα, Γαλήνης & Σοφίας 1, Ηράκλειο Αττικής, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Δημήτρης Καβούρης», www.faos.gr
Παιδί

ΧΗΜΕΙΑ και ….«τέρατα»!

Διαδραστικά διήμερα με τίτλο “ΧΗΜΕΙΑ και ….«τέρατα»” διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, προσκαλώντας παιδιά (1-12 ετών) σε μία μοναδική περιήγηση στα μυστικά της χημείας. Χημικές αντιδράσεις, ταξίδια στο χρόνο, φυσικοί φιλόσοφοι, εργαστήρια γεμάτα φίλτρα και χημικά στοιχεία με ιδιαίτερη «προσωπικότητα» εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των 2ημέρων είναι: 20-21/6, 23-24/6, 27-28/6, 30/6-1/7, 4-5/7, 7-8/7, 11-12/7, 14-15/7 και 18-19/7 και το κόστος 30Ε (περιλαμβάνονται δραστηριότητες, υλικά, γεύματα). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο. Για συμμετοχή: arnellou@eugenfound.edu.gr ή τηλ.: 210-94.69.640.
Θεσσαλονίκη

Με επίκεντρο τον Αλέξη Ζορμπά

Το καλλιτεχνικό συναπάντημα τριών σπουδαίων δημιουργών -των Ν. Καζαντζάκη, Μ. Κακογιάννη και Μ. Θεοδωράκη- με επίκεντρο το ελευθέριο πνεύμα του Ζορμπά, επέλεξαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της μουσικής την Τρίτη 21 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσουν το έργο του Μ. Θεοδωράκη: Ζορμπάς, ενώ την ημέρα της συναυλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από συναυλίες στους χώρους του Μεγάρου.
Info: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτίριο Μ1, 25ης Μαρτίου & Παραλίας, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-895.899. Έναρξη: 21.00. Εισιτήρια: 50, 40, 30 και 20Ε, 10Ε (μαθητικά, φοιτητικά).
Βιβλίο

Οικολογική νοημοσύνη
Πώς η ριζική διαφάνεια μεταμορφώνει την αγορά
Daniel Goleman, Ελληνικά Γράμματα, 20,39Ε

«Ο κόσμος μας, ένας κόσμος υλικής αφθονίας, φέρει ένα κρυμμένο τίμημα. Δεν μπορούμε να δούμε τον βαθμό στον οποίο τα πράγματα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν κόστος σε άλλα επίπεδα – αγνοούμε τι στοιχίζουν στον πλανήτη….» Σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας του best seller «Συναισθηματική Νοημοσύνη» Ντάνιελ Γκόλμαν ασχολείται με τη λογική σύμφωνα με την οποία μπορούν οι καταναλωτές -δηλαδή όλοι μας- να φερθούν ευφυώς, να μάθουν να συνυπολογίζουν στην καθημερινή τους ζωή τις «άγνωστες» και συχνά «κρυμμένες» οικολογικές συνέπειες των προϊόντων που αγοράζουν ή γενικά μεταχειρίζονται.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.